Mun koti ei oo täällä

Minna-Elisan blogiin_taufiq-klinkenborg-384553.jpg

Asunnottomien yötä vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10. Tapahtuman teema on tänä vuonna ULKOPUOLELLA – Syrjäytynyt vs. syrjäytetty.

Julkaistu 15.10.2021

Suomessa on 4341 asunnotonta, joista neljäsosa on naisia. Tilastojen mukaan asunnottomien naisten määrä on laskenut vuodesta 2019 ja uusimman tiedon mukaan naisia on asunnottomana 1065. Tilastot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä naisten asunnottomuus on useimmin niin sanottua piiloasunnottomuutta.

Se miksi naisten asunnottomuus jää tilastojen ulkopuolelle, johtuu osittain naiserityisistä tekijöistä. Asunnottomat naiset viettävät paljon aikaa sukulaisten tai tuttavien luona, jonka vuoksi he eivät päädy mukaan laskentoihin.

Monia asunnottomia naisia yhdistävät traumat, perheväkivallan kokemukset, päihde- ja mielenterveysongelmat, pienituloisuus ja asumisen kalleus sekä palvelujen sopimattomuus. Moni heistä on äiti. Naiset kokevat ikävää lastensa luo, mutta myös äitiyteensä liittyen syyllisyyttä ja häpeää.

Asunnottomaksi jäämisen pelossa naiset voivat jäädä väkivaltaisiin parisuhteisiin, jolloin he kokevat turvattomuuden tunnetta. Tällöin puhutaan kodissaan kodittomista. Naiset puhuvat siitä, että asunnon täytyy tuntua kodilta ja jotta se tuntuisi kodilta, siellä täytyy olla turvallista elää. Toisinaan jopa kadulla eläminen voi tuntua turvallisemmalta – siitäkin huolimatta, että asunnottomat naiset ovat hyvin haavoittuvassa asemassa ollessaan alttiita seksuaaliselle hyväksikäytölle ja väkivallalle. Asunnottomuutta itsekin kokeneen Supernovat-hankkeen kokemusmentori Riikka Tuomen mukaan asunnottomuus on yhdellä sanalla kuvattuna selviytymistä.

Supernovat-hankkeessa tuetaan vertaisuuteen perustuvan ryhmätoiminnan keinoin asunnottomana, päihdekulttuurissa tai vankilassa eläviä naisia. Vertaistuki on tärkeää, sillä yksin jäämisen pelko voi ajaa takaisin ongelmallisiin suhteisiin. Ryhmissä keskustelemme itsensä hyväksymisestä ja itsemyötätunnosta, omista voimavaroista, omista rajoista ja tarpeista, turvallisuudesta sekä luottamuksesta ja suhteesta toisiin ihmisiin. Vertaisuuden avulla tuetaan naisten halukkuutta muutokseen sekä poistetaan stigmaa ja häpeää.


Supernovat-hanke on mukana Asunnottomien yössä 17.10.2021 Helsingissä ja Hämeenlinnassa.

Kirjoittaja: Minna-Elisa Rytkönen, ryhmätoiminnan ohjaaja, Supernovat-hanke

 
 

Blogin taustaa:

  • Ara – Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus: Asunnottomat 2020 (Selvitys 2/2021)

  • Heinimaija Hirvonen: ”Minulla oli turvallisempi olo kadulla kuin kotona” – Riikka Tuomi (Kotivinkki-lehti 13.10.2021)

  • NEA – Naiserityisyys asunnottomuustyössä -hanke (2018–2020)

Edellinen
Edellinen

Supernovat naisia yhdistämässä

Seuraava
Seuraava

Muutosvoimaa tähdeltä toiselle