Kulttuurisensitiivisyys naistyössä

Kulttuurisensitiivisyys tarkoittaa ammattilaisen kulttuurisesti kunnioittavia vuorovaikutustaitoja ja arvostavaa sekä sanallista että sanatonta kohtaamista ja viestintää ammattilaisen ja asiakkaan välillä niin, että kummallakin osapuolella on oikeus oman kulttuurinsa ilmaisuun ja sen kanssa hyväksytyksi ja kuulluksi tulemiseen. (THL)

Kulttuurisensitiivisyys on halua, kykyä ja herkkyyttä ymmärtää eri taustoista tulevaa ihmistä. Kulttuurisensitiiviset palvelut eivät tarkoita erillispalveluita kaikille kohderyhmille, vaan palveluita, jotka pystyvät joustamaan erilaisten asiakkaiden tarpeisiin. (THL)

Kulttuuritaustan lisäksi jokainen meistä on yksilö, jolla on omat henkilökohtaiset tarpeet. Tämä on tärkeää muistaa myös eri kulttuurista tulevan asiakkaan kohtaamisessa. Asiakas on nähtävä lähtökohtaisesti yksilönä stereotypioiden sijaan. (THL)

Kulttuurisensitiiviseen kohtaamiseen kuuluu tietoisuus omista kulttuurisista lähtökohdista sekä positiivista tai negatiivisista ennakkoluuloista, jotka voivat vaikuttaa olennaisesti kohtaamisen laatuun ja kulkuun. (Helsingin Tyttöjen talo)

Kun puhumme kulttuurisensitiivisyydestä tai monikulttuurisuudesta, on tärkeää välttää tulkintaa, jossa suomalaisuus nähdään normina ja sitä peilataan näitä termejä vastaan. Kulttuurisensitiivisyys tai monikulttuurisuus eivät ole esimerkiksi maahanmuuton synonyymejä. Kulttuurisensitiivisen työn vahvana parina on antirasismi. (Helsingin Tyttöjen talo)

Itse monikulttuurisena naisena koen tärkeäksi tutustua omiin kulttuureihin ja toteuttaa sitä omassa elämässä. Uskon, että moni ihminen ja tässä tapauksessa moni nainen kokee samoin. Tästä syystä on tärkeää olla tietoinen oman asiakaskunnan kulttuureista ja kuinka tärkeää oman kulttuurin ilmaiseminen heille on sekä miten palveluissa otetaan huomioon kulttuurisensitiivisyys.

Jos nainen tulee monikulttuurisesta perheestä, hänellä saattaa helposti olla ulkopuolinen olo molempiin kulttuureihin liittyen. Hän kokee, ettei kuulu mihinkään tai kokee olevansa erilainen, kun muut samassa kulttuurissa olevat. Hän jopa saattaa kipuilla omakuvansa kanssa, On tärkeää osallistaa hänet mukaan esimerkiksi toimintaan tai yhteisöön, joka on naiselle tärkeä tai kiinnostaa häntä. Tätä kautta nainen kokee kuuluvuuden tunnetta, mikä saattaa edesauttaa hänen omakuvaansa itsestään.

Naisena oleminen on erilaista eri kulttuureissa. Naisen asema saattaa vaihdella eri kulttuurien välillä. Esimerkiksi osa naisista saattavat olla pelkästään kotiäitejä eivätkä haluakkaan mitään muuta, toinen osa on opetettu olemaan kotiäitejä, mutta he haluavatkin mennä töihin ja jotkut naiset eivät välttämättä halua edes lapsia. On myös ihmisiä, jotka on pakotettu elämään elämänsä naisena tai miehenä, vaikka he ovat kokeneet olevansa vastakkaisia- tai muunsukupuolisia.

On todella tärkeää tiedostaa, että naisena oleminen ja naiseus on laaja käsite, mikä pitää sisällään monia eri tapoja, asioita, arvoja ja ajatuksia. Joissain kulttuureissa naiseus ja naisen seksuaalisuus on tabuja. Ei voi vaatia kaikkia naisia puhumaan kaikista asioista tai elämään tietyllä tavalla. Täytyy muistaa, että jokainen nainen on yksilö! Tässä työssä täytyy ottaa huomioon henkilön omat tarpeet, halut ja kulttuuri sekä miten hän kokee oman naiseutensa.

Lisäksi on tärkeä muistaa, että vaikka naisilla olisi sama kulttuuri, he silti saattavat nähdä ja kokea asiat eri tavalla. Kulttuuria voi toteuttaa ja ilmaista monella tavalla. On tärkeää myös ymmärtää, että kulttuuri ei ole sama kuin laki, vaikka kulttuurin kautta vaikutetaan todella vahvasti ihmisten elämään. Pahimmassa tapauksessa kulttuurin sisäisestä yhteisöstä saatetaan potkia ulos tai rangaistaan muulla tavalla, jos ei täytä tiettyjä vaatimuksia.

Koskaan ei saa olettaa, sen sijaan kannattaa ystävällisesti kysyä. On erittäin tärkeää olla avoimin mielin! Tuomitseminen ei auta ketään ja pahimmassa tapauksessa sillä saattaa aiheuttaa traumoja. Monella naisella saattaa olla kokemuksia rasismista, joten on tärkeää, ettei naistyössä lisätä rasistisia kokemuksia. Kaikkien, jotka tekevät asiakaslähtöistä työtä olisi erittäin tärkeää käydä kulttuurisensitiivisyys koulutus. Myös naiserityisyys työtä tekevien, koska naiserityisyys ei ole sama asia kuin kulttuurisensitiivisyys. On tärkeää ymmärtää mistä kulttuurisensitiivisyydessä on kyse ja miten sitä tulisi hyödyntää omassa työotteessa. Asiat eikä ihmiset ole mustavalkoisia ja tätä ei kannata opetella virheiden kautta. Silloin saattaa omalla tietämättömyydellään sulkea naisia kokonaan pois palvelujen piiristä antamalla heille kokemuksen siitä, ettei heitä ymmärretä tai hyväksytä sellaisena, kun he ovat.

Moni saattaa ajatella, että kulttuurisensitiivisyys koskee vain ihmisiä, jotka ovat maahanmuuttajia, ulkomaalaisia tai monikulttuurisia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Suomalaisuus on myös yksi kulttuuri ja se täytyy ottaa huomioon kulttuurisensitiivisyydessä. On yhtä tärkeää ymmärtää millainen on suomalainen kulttuuri verrattuna muihin kulttuureihin, sillä suomalainen kulttuuri vaikuttaa monen naisen elämään täällä Suomessa.

Yleisempiä suomalaiskulttuuriin liittyviä asioita on puhumattomuus, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että todella moni suomalainen nainen ei hae apua tai kerro olevansa esimerkiksi uupunut. Siihen liittyy todella paljon häpeää ja puhumattomuus on jatkunut monen sukupolven ajan.

Toinen yleinen suomalaiskulttuuriin liittyvä asia on alkoholin normalisointi. Tämä tarkoittaa sitä, että on todella ”normaalia” käyttää alkoholia melkein päivittäin ja siihen enemmänkin kannustetaan. Tuntuu, että jokaiseen tilanteeseen tai asiaan on tapana juoda, oli se sitten positiivinen tai negatiivinen, alkoholi tekee siitä niin sanotusti ”paremman”. Sitä katsotaan myös todella pahalla, jos joku kieltäytyy juomasta ja naisena siihen yleensä liitetään, että nainen on raskaana, jos hän ei juo. Tämä kulttuurillinen paine lisää todella paljon riskiä alkoholisoitua ja addiktoitua, joka taas itsessään lisää häpeää.

Olisi tärkeää lisätä puhumista vaikeista asioista ja vähentää tuomitsemista, kun joku uskaltaa tuoda avuntarpeensa esille. Meidän täytyy yhdessä purkaa stigmoja ja oletuksia, jotka liittyvät naisiin tai naiseuteen esimerkiksi se, että naiset jaksavat jatkuvasti huolehtia kaikesta ilman minkäänlaista apua tai naisilla ei ole omia tarpeita sekä haluja. Myös naisten kokemasta vihamielisyydestä olisi tärkeä puhua.

Lopuksi haluan vielä tuoda esille kuinka tärkeää olisi keskustella avoimesti ja julkisesti siitä millainen naisen asema on ja millaisena naiset nähdään kulttuurillisesti. Ei ole oikein, että naisen asema tai olemus on ennalta määritelty, eikä siitä saisi poiketa. On todella tärkeää ymmärtää, että naisia on paljon erilaisia ja se on enemmän kuin hyväksyttävää! Emme voi vaatia ketään mahtumaan todella pinnalliseen ja kapeakatseiseen muottiin, se ei ole inhimillistä. Tietysti kulttuurit ovat tärkeitä ja vaikuttavat siihen millaisena käsitämme oman naiseutemme, mutta ei pitäisi tuomita siitä, jos ihminen haluaa olla jotain muuta mikä ei mahdu kulttuurin ennalta määrittämään muottiin. Naiseus on hieno asia eikä sitä pidä häpeillä!

Kirjoittaja: Amina, Kokemusasiantuntijaharjoittelija

Edellinen
Edellinen

“Me kuvittelemme maailman ilman vankiloita ja sitten yritämme luoda tuon maailman.”

Seuraava
Seuraava

Joulun odotukset