Moikka, täällä kirjoittelee Supernovat-tiimin uusi kokemusmentori Laura!

Kokemusmentori Lauran kuva

Aloitin työt Supernovat-hankkeen kokemusmentorina joulukuussa. Oman kokemukseni kautta minulla on ymmärrystä haasteista, joita päihdemaailmassa elävä nainen kohtaa. Olen koulutettu kokemusasiantuntija (KAP-Vantaa ja kohta myös KEIJO-kokemusasiantuntijakoulutus suoritettu).

Tuntuu ihan huikealta olla osana työyhteisöä, jossa pääsee vaikuttamaan ja saa tehdä tärkeää työtä, jolla on iso merkitys sekä yksilötasolla että yhteiskunnallisesti. Tiimiin oli helppo solahtaa mukaan. Ilmapiiri tuntuu avoimelta ja luottamukselliselta, on helppo olla oma itseni. Minut otetiin hyvin vastaan ja koin että olen tervetullut lisä tiimiin. Olemme kaikki tasa-arvoisia ja yhdenvertaisia tiimin jäseniä, taustoistamme huolimatta sekä juuri niiden ansiosta. Ammattilaisen kanssa työskenteleminen on ollut mukavaa, opettavaista ja antoisaa. Ei tarvitse miettiä rooleja, sillä olemme kaikki asiantuntijoita ja täydennämme toisiamme tarpeen mukaan. Meillä on eri osaamisalueet sekä erilaiset lähtökohdat ja lähestymistavat asioiden käsittelyyn.

Pidän monipuolisesta työnkuvastani, jossa pääsen haastamaan ja kehittämään myös itseäni. Tykkään pohtia elämää ja ihmisyyttä, ja tässä työssä nousee esiin kaikenlaisia ajatuksia ja ilmiöitä. Olen saanut peilata omaa elettyä elämää uudesta näkökulmasta. Naiserityinen työ käsitteineen ja merkityksineen on tullut tutuksi. Esimerkiksi viestintäkampanjaa suunnitellessa ollaan pohdittu termejä ja sanamuotoja, ja olen huomannut sen vaikutuksen ihan arjen puhetyyliini. En halua omilla sanavalinnoillani ylläpitää patriarkaalisia ja naisen asemaa alentavia ajatusmalleja. Tämä nykymaailma on kaikin tavoin kovin maskuliininen, ja se tietysti vielä korostuu päihdemaailmassa.

Kokemusmentorin työnkuva ja Supernovat-ryhmät ovat tulleet tutuksi tässä parin kuukauden aikana. Korona ja rajoitukset sotkivat alkua meilläkin, kun suurin osa toiminnasta ja tapaamisista on pidetty etänä. Vaikka tämän vuoden ryhmät eivät vielä ole käynnistyneet, on niitä kehitetty entisestään ja suunniteltu esimerkiksi etäryhmää naisille. Työhömme kuuluu paljon muutakin kuin ryhmätoiminnot: muun muassa suunnittelua, kehittämistä, kouluttamista ja kouluttautumista. Myös jalkautuvaa työtä on tiedossa sekä epämukavuusalueelle menoa esiintymisissä ja haastatteluissa. Monipuolisesti erilaista tekemistä siis! Olen kokenut onnistumisia ja myös epävarmuuksia, ja oppinut paljon sekä elämästä että itsestäni.

Ensimmäisten kuukausien kohokohtia ja mieleenpainuvimpia tapahtumia:

Pääsin heti alkuun osallistumaan muun muassa Mai Peltoniemen traumatietoinen työote -koulutukseen. Aihe oli mielenkiintoinen ja auttoi ymmärtämään omaa elettyä elämääni entistä paremmin sekä asioiden syy-seuraussuhteita. Sain entisestään vahvistusta ajatukselleni siitä, että kaikki oireet ja sairaudet ovat oikeastaan lähtöisin hoitamattomista traumoista. Eheytyäkseen on kohdattava omat menneisyyden vahingolliset kokemukset sekä myös ylisukupolviset traumat, jotta niiden ketju saadaan katkeamaan. Armollisuuden opettelu on ollut minulla viime vuoden teemana, ja Main koulutus vahvisti myötätuntoa niin itseäni kuin myös muita kohtaan. Ja miten mahtavaa että pääsen jatkamaan aiheen parissa 1. maaliskuuta, kun järjestämme kaikille avoimen Kohtaa trauma -webinaarin Main kanssa.

Mielenpainuvaa oli myös verkostoitumisreissumme Tampereelle, missä kävimme tutustumassa Pro.tukipisteeseen sekä ETNA etsivään naistyöhön. Oli antoisa reissu, jonka aikana sain jälleen lisää oivalluksia omasta menneisyydestäni ja sen vaikutuksesta nykyhetkeen. Samalla oli vähän pikkujoulumeininkejä, syötiin hyvin ja tutustuttiin tiimin kanssa paremmin puolin ja toisin. Ihan huippu porukkaan olen päässyt mukaan! Omassa toipumisessa olen kokenut merkitykselliseksi sen, että olen uudelleen opetellut luottamaan ihmisiin ja nimenomaan toisiin naisiin. Olen kiitollinen että saan jakaa sitä kokemusta eteenpäin ja pystyn nyt tarjoamaan tukeani naisasiakkaillemme eheytymiseen.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Kohtaa trauma! -webinaariin 20.2.2022 mennessä!
Haluatko kuulla lisää Supernovat-hankkeen ryhmätoiminnasta tai kokemusmentorien työstä? Ota yhteyttä!

Edellinen
Edellinen

Ryhmänturvaaja – ryhmätoiminnan ohjaajan vinkit turvalliseen ja traumatietoiseen ryhmän ohjaamiseen

Seuraava
Seuraava

Supernovat naisia yhdistämässä